Nov 28, 2011 09:54
12 yrs ago
6 viewers *
Romanian term

Scoala de ucenici / MUNCITOR UCENIC

Romanian Other Education / Pedagogy Certificat de la Scoala de ucenici
1. Scoala de ucenici – care-i diferenta fata de “Scoala profesionala”??

(infiintata 2001, conform Hotararii Guvernului nr. ...)

titularul certificatului a fost declarat calificat "MUNCITOR UCENIC in meseria DULGHER".

Cuvant- scuze: tampit de-a dreptul:

2. MUNCITOR UCENIC– care-i diferenta fata de “ MUNCITOR calificat” (la absolvirea Scolii profesionale)

Discussion

Bernd Müller (X) (asker) Nov 28, 2011:
După curs de 4 luni este "muncitor calificat" M-am uitat la certificatele traduse, pt. cursuri de calificare. Calificativele obţinute arată destul de diferit:
- la unele, După curs de 4 luni este "muncitor calificat" (la absolvent de 4 clase primare- deci nicio calificare anterioara în meserie, pare-se); altul: la absolvent de 10 cl. obligatorii; altul: absolvent liceu
- la altele, după 4 luni este "calificat în meseria ..." (la absolvent de 10 cl. obligatorii)
- la altele, după 4-6 luni "a obţinut calificarea de ...,"

E tare Greu de înţeles care au fost criteriile de a declara un om "calificat" sau "muncitor-ucenic"! Pare a fi după cum a fost în toane ministrul respectiv, care a aprobat ordinele etc. respective, la acea dată!
Bernd Müller (X) (asker) Nov 28, 2011:
Mulţumesc încă odată! Eu am tradus f. multe certificate de la cursuri de calificare- o să mă uit acolo, când apuc, că nu mai reţin care erau calificările acordate.

În orice caz, e o problemă dificilă să traduci această calificare "MUNCITOR UCENIC" în altă limbă!

După mine, "muncitor necalificat" se numeşte un muncitor care n-are niciun curs de calificare ŞI nicio şcoală - profesională sau cum s-o numi ea- în meseria respectivă. Cum să faci să înţeleagă cineva, în altă ţară, că are ucenicia/ şcoala de ucenici terminată, dar e totuşi necalificat- e o treabă dificilă!

La noi, în RFG, cel puţin, nu ştiu să existe ceva echivalent- va trebui tradus cu o menţiune destul de substanţială, mă tem!
Adela Porumbel Nov 28, 2011:
Mai clar explică în articol. Acei elevi au terminat ceva școală de meserii de 2 ani. Ei au posibilitatea să meargă mai departe cu an de completare (a XI-a) și să se califice în meserie (absolvenți nivel II, muncitori calificați). Abia apoi mai pot adăuga 2 clase (a XII-a și a XIII-a) la sfârșitul cărora vor fi tehnicieni. Dar la fel de bine pot rămâne în stadiul de ucenici sau muncitori necalificați cu 10 clase.
Adela Porumbel Nov 28, 2011:
Nu cred că acel curs în sine e superior, cât faptul că se adaugă la școala respectivă. Acum depinde ce fel de cursuri și cât durează... Cert e că pt. a deveni „calificați” (nivel 2) au nevoie de ceva cursuri în plus (an de completare - înțeleg că ar fi cls. a IX-a, șc. profesională sau alte cursuri de calificare).
Bernd Müller (X) (asker) Nov 28, 2011:
Nivel 2- încadrarea mi se pare complet absurdă! Nivel 2 - Absolvenţi de an de completare, şcoală profesională, muncitori calificaţi prin cursuri de calificare

???? absurd!! Curs calif. de 3-6 etc. luni să fie superior unei şcoli de 3 ani, de ucenici?? Mă depăşeşte!

Responses

54 mins
Selected

școala de ucenici/ muncitor necalificat (ucenic)

Eu văd că sunt diferite. Obțin calificarea la locul de muncă și continuând cu alte cursuri.

Sectiunea a 3-a
Invatamantul profesional

Art. 29. - Invatamantul profesional se organizeaza ca invatamant de zi sau seral, prin scoli profesionale si scoli de ucenici. Aceste scoli pot functiona independent sau pe langa grupuri scolare.
........................
Art. 31. - (1) La scolile profesionale se pot inscrie absolventi de gimnaziu cu certificat de capacitate.
(2) Durata studiilor in scolile profesionale este de 2-4 ani.
.........................
Art. 33. - (1) La scolile de ucenici se pot inscrie absolventi de gimnaziu, cu sau fara certificat de capacitate, in vederea insusirii unor deprinderi preponderent practice.
(2) Durata studiilor in scolile de ucenici este de 1-3 ani.
(3) Scolile de ucenici functioneaza in cadrul scolilor profesionale.


Structura salariaţilor în funcţie de nivelul de calificare la data completării chestionarului (vă rugăm notaţi cota aproximativă)

Nivel 1 - Absolvenţi de şcoală de arte şi meserii, şcoală de ucenici
Nivel 2 - Absolvenţi de an de completare, şcoală profesională, muncitori calificaţi prin cursuri de calificare
Nivel 3 - Absolvenţi de liceu tehnologic, absolvenţi de şcoli postliceale, absolvenţi de şcoală de maeştrii, personal calificat prin cursuri de calificare postliceale


„Potrivit conducerii şcolii generale grupul ţintă îl reprezintă 22 elevi din clasa a XI-a, an de completare care vin pe ruta “Şcoală de arte şi meserii” pentru calificarea strungar (7 fete şi 15 băieţi) – din păcate, ultima generaţie ce urmează aceste cursuri.
Chiar dacă activitatea practică se desfăşoară în mare parte în atelierul şcoală, în baza unui protocol încheiat cu Uzina Mecanică Cugir, cei 22 de elevi urmează un program de ucenicie la locul de muncă în cadrul secţiei “Sculărie” a unităţii.
După cum am aflat, conform proiectului există şi stimulente pentru cei merituoşi. La final, vor primi fiecare câte 100 euro dacă nu au absenţe, cei mai buni vor fi recompensaţi cu 1800 lei, iar echipamentul de protecţie este gratuit pentru toţi cursanţii. După cum preciza Camelia Dumitrean, absolvenţii vor fi încadraţi în nivelul II – muncitori calificaţi şi pot urma clasele XII – XIII – ruta progresivă şi vor încheia şcoala ca tehnicieni maşini unelte, construcţii maşini sau prelucrări mecanice.
http://www.ziarulunirea.ro/la-cugir-ucenicia-la-locul-de-mun...
Note from asker:
Mersi! Dar, n-am încotro- nu prea înţeleg de ce era nevoie de această formă suplimentară de şcoală! Ciudat!
Something went wrong...
4 KudoZ points awarded for this answer. Comment: "Mersi!"
Term search
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search