Glossary entry

English term or phrase:

contagiousness

Dutch translation:

besmettelijkheid

Added to glossary by Barend van Zadelhoff
Apr 13, 2020 12:55
4 yrs ago
8 viewers *
English term

contagiousness

COVID-19 GBK English to Dutch Medical Medical (general)
Definition from Government of Canada:
The contagiousness of a pathogen is measured by determining its R0, or basic reproduction number.
Example sentences:
The contagiousness of COVID-19 is higher than seasonal flu, similar to pandemic flu and the common cold, and much lower than measles and chickenpox. The measured contagiousness of a respiratory virus can decrease over time with infection control efforts. (The OCR)
Epidemiologists try to gauge contagiousness by estimating the number of additional people a person who is infected is likely to infect. (The Washington Post)
Armenia COVID19 patient’s wife continues testing negative, indicating possible low contagiousness. (Armenpress)
Proposed translations (Dutch)
4 +2 besmettelijkheid
Change log

Apr 7, 2020 00:11: changed "Kudoz queue" from "In queue" to "Public"

Apr 13, 2020 12:55: changed "Stage" from "Preparation" to "Submission"

Apr 16, 2020 13:56: changed "Stage" from "Submission" to "Selection"

Apr 23, 2020 13:54:

Apr 23, 2020 14:54: changed "Stage" from "Selection" to "Completion"

Apr 23, 2020 16:10: Barend van Zadelhoff Created KOG entry

Proposed translations

+2
27 mins
Selected

besmettelijkheid

Definition from wiki:
Besmettelijkheid of infectiviteit geeft aan hoe makkelijk een pathogeen zich kan verspreiden en een infectie kan veroorzaken. Dit in tegenstelling tot virulentie, dat aangeeft hoeveel schade een pathogeen kan aanrichten wanneer eenmaal de infectie begonnen is. <br />Besmettelijkheid houdt verband met de term incidentie, dat een maat is voor de besmettelijkheid in een populatie.
Example sentences:
Besmettelijkheid Norovirussen zijn zeer besmettelijk. De infectieuze dosis wordt geschat op 18 deeltjes, maar inname van 1 infectieus deeltje kan in de helft van de gevallen al tot infectie leiden. Aangezien norovirussen vrijwel altijd samenklonteren, zal contact altijd met meerdere deeltjes plaatsvinden en is de kans op infectie erg groot (Teunis 2008). Dat blijkt ook uit de geschatte R0 (basis reproductiegetal) van meer dan 7 secundaire infecties per primaire infectie op een internationale scouting jamboree (Heijne 2009). Feces kunnen tijdens en tot 1 week na de acute fase 10 miljoen tot 100 miljard virusdeeltjes per gram bevatten. Ook de uitscheiding bij asymptomatisch geïnfecteerden ligt vaak boven de 10 miljoen per gram feces gedurende zeker 14 dagen (Lopman 2012). Over de aantallen virussen per gram braaksel is veel minder bekend, maar zeker is dat braken zeer besmettelijk is en verschillende malen tot uitbraken heeft geleid door aerogene verspreiding van het virus. (RIVM)
Besmettelijke periode Exacte gegevens over de besmettelijke periode ontbreken. Een patiënt is in ieder geval besmettelijk tijdens de symptomatische fase (Huang 2020). Zowel patiënten met milde als met ernstige klachten kunnen virus uitscheiden (Zhang 2020). Ook in de feces van de patiënt is het virus met PCR aantoonbaar (WHO 2020b, ECDC 2020b). Na het verdwijnen van de klachten kan het virus met PCR nog aantoonbaar blijven in zowel de keel (7-14 dagen) als feces (4-5 weken). Bij sommige asymptomatische personen is het virus met PCR aantoonbaar in de keel zonder dat zij zelf later ziek werden (Bai 2020, Hoehl 2020, Pan 2020, Zou 2020). Slechts bij één asymptomatische persoon met met PCR aangetoond virus in de keel was het mogelijk het virus ook daadwerkelijk te kweken (Hoehl 2020). Onduidelijk is of het aantonen van virus bij asymptomatische personen gerelateerd is aan besmettelijkheid. Tevens zijn op dit moment geen aanwijzingen dat feco-orale overdracht bijdraagt aan de verspreiding. Ook is virus met PCR aangetoond in de keel 1-2 dagen voordat ziekteverschijnselen optreden (Tong 2020). In hoeverre presymptomatische transmissie bijdraagt aan de verspreiding van het virus in de praktijk is onduidelijk. In één studie was de bijdrage 12,6% (Du 2020). In verschillende modellen lopen deze schattingen uiteen van 48-62% . Op basis van de huidige literatuur zijn het voornamelijk symptomatische personen die bijdragen aan de verspreiding en lijkt de bijdrage van de asymptomatische personen en presymptomatische transmissie aan de verspreiding beperkt (Ghinai 2020, ECDC 2020c). Besmettelijkheid Exacte gegevens over de besmettelijkheid ontbreken. Hoe zieker iemand is, hoe meer virus de persoon kan verspreiden. Buiten het lichaam kan het virus maar kort overleven. Hoe lang dat precies is, is nu nog onbekend. Dit kan variëren van enkele uren tot enkele dagen. Dat is afhankelijk van bijvoorbeeld het soort oppervlakte, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Er is geen bewijs dat mensen hierdoor besmet zijn geraakt (ECDC 2020b). Tot nog toe kon niet worden vastgesteld dat besmette oppervlakken een rol spelen in de verspreiding (Moriarty 2020). (RIVM)
Peer comment(s):

agree Lars Derks : Je 'confidence' mag wel op 5, hoor! :-)
3 days 3 mins
Dank je, Lars. Ik doe nooit 5, er zijn vrijwel altijd wel andere valide opties, maar dit is de meest gangbare term / de standaard term in deze context.
agree Erik van Vliet : Uiteraard!
10 days
Dank je, Erik. De meest voor de hand liggende (vertalingswijs) oplossing is ook de juiste hier.
Something went wrong...
4 KudoZ points awarded for this answer.
Term search
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search