Pages in topic:   < [1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15] >
Noutăţi fiscale (şi) pentru piaţa traducerilor
Thread poster: serious
Mariana Mag
Mariana Mag
Local time: 05:40
English to Romanian
Salariat şi PFA Sep 11, 2010

Maria Diaconu wrote:

Lucica Abil wrote:

Antonia Toth wrote:

aș dori să știu dacă noua ordonanță se aplică într-adevăr numai veniturilor din DDA şi contracte/convenţii civile?



„Conducerea Casei de Pensii a Municipiului Bucureşti a anunţat vineri (10 septembrie 2010) că actul normativ pentru modificarea şi completarea ordonanţei 58/2010 vizează doar persoanele care realizează venituri de natură profesională din drepturi de autor sau în baza unor convenţii civile, nu şi persoanele fizice autorizate, acestea din urmă efectuând plata contribuţiilor ca înaintea intrării în vigoare a OUG 58/2010”.
http://www.financiarul.ro/2010/09/11/pfa-urile-vor-plati-contributiile-ca-inainte-de-oug-58/



Bun, ce nu mai înţeleg acum este cum să plătesc eu, care sunt şi salariată (şi mi se plătesc contribuţiile respective) şi PFA (şi până la 1 iulie nu aveam obligaţia să plătesc contribuţii pentru pensie şi şomaj în această calitate, dar de la 1 iulie nu mai înţeleg exact cum trebuie să plătesc...).


Buna Maria

Sunt şi eu în aceeaşi situaţie ca şi tine. Sunt salariata la o firmă care îmi virează contribuţiile la pensie şi şomaj, dar sunt şi PFA.
Dacă actul normativ pentru modificarea şi completarea ordonanţei 58/2010 vizează doar persoanele care realizează venituri de natură profesională din drepturi de autor sau în baza unor convenţii civile (şi sper să fie aşa), înseamnă că noi nu ar mai trebui să plătim contribuţiile la pensie şi şomaj, ci doar la sănătate (5,5%) care se achită trimestrial, iar declaraţia se depune o singură dată pe an.

Sper să nu fac vreo greşeală. Poate ne mai ajută şi alţi colegi care sunt în aceeaşi situaţie.

Mariana


 
Lucica Abil (X)
Lucica Abil (X)  Identity Verified
Romania
Local time: 05:40
Italian to Romanian
Contribuţii PFA Sep 11, 2010

Nicolae Zarna wrote:

Dar dacă am contract de DDA cu o editură din Spania, cum convig eu editura spaniolă în calitatea sa de plătitor de venit să reţină, calculeze, verse contribuţiile la şomaj şi pensii corespunzătoare respectivului venit?


Eşti sigur că este contract pe DDA? Nu emiţi factură?

Maria Diaconu wrote:
Bun, ce nu mai înţeleg acum este cum să plătesc eu, care sunt şi salariată (şi mi se plătesc contribuţiile respective) şi PFA (şi până la 1 iulie nu aveam obligaţia să plătesc contribuţii pentru pensie şi şomaj în această calitate, dar de la 1 iulie nu mai înţeleg exact cum trebuie să plătesc...).


De la data intrării în vigoare a OUG nr. 82/2010, ţi se aplică regimul anterior datei de 1 iulie 2010. Reglementarea este neclară doar pentru luna iulie: nu rezultă clar dacă sunt sau nu datorate contribuţiile neplătite; cele plătite sunt considerate „obligaţii achitate”, de unde înţeleg că nu se restituie. Oricum, cei care au depus declaraţii la pensii şi la şomaj ar trebui să meargă la cele două instituţii pentru a lămuri situaţia.

Pe situl CNPAS, au fost postate diverse întrebări privind obligaţiile PFA conform acestor ordonanţe. Răspunsul: „Avand in vedere faptul ca urmeaza a fi definitivat un act normativ care sa modifice OUG nr. 58/2010, vom reveni cu precizarile care se impun imediat dupa publicarea acestuia in M.O.”.


 
Nicolae Zarna
Nicolae Zarna  Identity Verified
Romania
Local time: 05:40
Spanish to Romanian
+ ...
Mă interesez, mulţumesc anticipat! Sep 11, 2010

Lucica Abil wrote:
Eşti sigur că este contract pe DDA? Nu emiţi factură?


Promit că mă interesez, întrebarea este pentru un prieten care îmi spune că lucrează pe DDA cu Spania.


 
Mioara Adamopoulou
Mioara Adamopoulou
Romania
Local time: 05:40
Greek to Romanian
+ ...
Si declaratiile depuse cf OUG58/2010? Sep 13, 2010

Ce se intampla in cazul in care, ca PFA si angajat in acelasi timp cu carte de munca la o societate, am depus declaratiile pt pensii si somaj pt luna iulie, fara sa platesc insa nimic? NU se iau in considerare?

 
declaratii pfa Sep 13, 2010

pt declaratile oug 58 /2010 de unde se iau veniturile

 
Cristiana Coblis
Cristiana Coblis  Identity Verified
Romania
Local time: 05:40
Member (2004)
English to Romanian
+ ...
[Admin]Vă rog să vă adresaţi unui contabil sau unui inspector fiscal Sep 13, 2010

Cecilia_Cecilia wrote:

pt declaratile oug 58 /2010 de unde se iau veniturile


Stimată Cecilia-Cecilia,
Acesta este un forum pentru traducători, despre traduceri şi subiecte de interes pentru traducători. Nu suntem specialişti în contabilitate şi discuţiile de pe acest forum se referă la activitatea de traducător, nu sunt convinsă că se aplică şi în cazul dvs. care aveţi o activitate comercială cu totul diferită de traduceri. Vă recomand să vă adresaţi unui contabil sau unui inspector fiscal, care e plătit să vă ofere informaţii gratuit, pentru nelămuriri de contabilitate. Nu văd utilitatea repetării aceleaşi întrebări de nenumărate ori pe acest forum de traducători. V-am adresat acceaşi rugăminte şi într-un mesaj privat, o reiterez în speranţa că va ajunge la dvs.
Scuze colegilor pentru întreruperea firului cu acest mesaj administrativ.
Mulţumesc pentru înţelegere.

[Editat la 2010-09-13 15:19 GMT]


 
Lucica Abil (X)
Lucica Abil (X)  Identity Verified
Romania
Local time: 05:40
Italian to Romanian
Regimul PFA este reglementat de legislaţia anterioară OUG nr. 58/2010 Sep 14, 2010

Precizări privind aplicarea prevederilor OUG 58/2010, modificată prin OUG 82/2010 http://www.cnpas.org/portal

ORDIN nr. 1.294 din 13 septembrie 2010 al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ul
... See more
Precizări privind aplicarea prevederilor OUG 58/2010, modificată prin OUG 82/2010 http://www.cnpas.org/portal

ORDIN nr. 1.294 din 13 septembrie 2010 al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin Ordinul ministrului muncii si solidaritatii sociale nr.340/2001, si a Procedurii privind declararea lunara de catre angajatori a evidentei nominale a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj, aprobata prin Ordinul ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei nr. 405/2004 http://www.cnpas.org/portal/media-type/html/language/ro/user/anon/page/legislation.psml?mode=article&container=RSS_Acts_ro&article=0#container-RSS_Acts_ro

Interesant şi acest articol http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7789163-cat-platesc-pana-urma-persoanele-fizice-autorizate-cei-drepturi-autor-bugetul-stat-consultantul-fiscal-sorin-istrate-raspunde-cititorilor-miercuri-15-septembrie-ora-12-00.htm

Lectură plăcută:)
Lucia
Collapse


 
Mihaela Roman
Mihaela Roman  Identity Verified
Romania
Local time: 05:40
English to Romanian
+ ...
Foarte bine Sep 16, 2010

Cristiana Coblis wrote:

Asociaţia Traducătorilor din România a transmis Guvernului şi ministerelor de resort următorul comunicat, exprimând poziţia ATR faţă de proiectele de modificare a Codului Fiscal.


COMUNICAT
privind proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea
Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal


Asociaţia Traducătorilor din România, membră a Federaţiei Internaţionale a Traducătorilor, a luat notă cu deosebită îngrijorare de proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicat spre dezbatere publică pe site-ul web al Secretariatului General al Guvernului. Asociaţia Traducătorilor din România consideră că nivelurile propuse pentru contribuţiile aplicabile veniturilor obţinute din activităţi independente de natură profesională sunt cu mult peste limita suportabilităţii şi vor afecta în mod dezastruos activitatea traducătorilor independenţi din România.

Traducătorii independenţi şi traducătorii autorizaţi funcţionează, în marea lor majoritate, ca persoane fizice autorizate în baza autorizaţiilor emise fie de Ministerul Justiţiei, fie de Registrul Comerţului. Conform studiilor Asociaţiei Traducătorilor din România, aproximativ jumătate dintre traducătorii români desfăşoară această activitate cu normă întreagă, iar activitatea profesională reprezintă principala sau singura sursă de venit a acestor liber-profesionişti.

Din cauza scăderii activităţii economice, atât la nivel naţional, cât şi la nivel mondial, veniturile traducătorilor care îşi desfăşoară activitatea ca persoane fizice autorizate s-au diminuat semnificativ. Recenta introducere a contribuţiei de 10,5% pentru fondul de pensii a constituit deja o lovitură serioasă pentru mulţi dintre traducători. Dacă nivelurile propuse în proiectul de modificare a Codului Fiscal se vor aplica, traducătorii vor trebui să plătească peste jumătate din veniturile obţinute pe contribuţii (35%) şi impozite (16%). În eventualitatea majorării nivelurilor actuale ale contribuţiilor, este de aşteptat ca o parte dintre traducători să renunţe la activitatea de persoană fizică autorizată, întrucât aceasta va deveni nerentabilă. Asociaţia Traducătorilor din România este îngrijorată de posibilele rezultate negative şi indezirabile ale supraimpozitării activităţilor profesionale, cum ar fi creşterea tentaţiei de a presta servicii fără emiterea unei facturi şi proliferarea muncii la negru. Nu în ultimul rând, prin natura activităţii lor şi datorită evoluţiilor tehnologice, traducătorii îşi pot desfăşura activitatea din orice stat al lumii, ca atare este de aşteptat ca traducătorii cu afaceri profitabile să se reorienteze spre state cu o fiscalitate mai puţin oprimantă. Suntem încredinţaţi că o creştere a contribuţiilor pentru activitatea persoanelor fizice autorizate, peste nivelurile actuale, nu poate fi decât în detrimentul intereselor statului român.

Asociaţia Traducătorilor din România face apel la Guvernul României să facă eforturi pentru a încuraja spiritul antreprenorial şi activitatea independentă, desfăşurată inclusiv de traducătorii şi interpreţii persoane fizice autorizate, prin măsuri echilibrate, care să permită acestei categorii de profesionişti să-şi desfăşoare activitatea în condiţii de normalitate şi, nu în ultimul rând, să contribuie la bunăstarea societăţii şi a bugetului de stat.

Asociaţia Traducătorilor din România este o organizaţie profesională non-profit având ca misiune promovarea şi reprezentarea la nivel naţional şi internaţional a traducătorilor, interpreţilor şi terminologilor din România, apărarea drepturilor şi intereselor lor nepatrimoniale, precum şi promovarea unui standard de înaltă calitate a traducerii în mediul profesional românesc. ATR este membru plin al Federaţiei Internaţionale a Traducătorilor, care reuneşte 107 organizaţii profesionale din peste 60 de ţări şi reprezintă aproximativ 100.000 de profesionişti.



Această poziţie reflectă curentul de opinie din rândul membrilor ATR. În ceea ce priveşte ultimul anunţ apărut pe site-ul Guvernului, ATR aşteaptă publicarea textului ordonanţei pentru a-l studia cu atenţie înainte de a se pronunţa. Informaţiile apărute anterior pe site-ul SGG şi al Guvernului ne determină să avem reţineri legate de stadiul sau veridicitatea informaţiilor publicate pe aceste site-uri.


Salut iniţiativa ATR, cred că este timpul să ne unim pentru a ne putea apăra drepturile.

[Editat la 2010-09-17 05:46 GMT]


 
Adriana Crihan
Adriana Crihan  Identity Verified
Romania
Local time: 05:40
English to Romanian
+ ...
Un răspuns complet (sper) de pe fiscalitatea.ro Sep 17, 2010

Întrebare:
Firma este neplatitoare de TVA. Executa servicii de traducere pentru o firma din Franta, platitoare de TVA. Firma din Romania trebuie sa se declare platitoare de TVA raportata 300,390, si sa aplice prevederile din Codul Fiscal art. 156 (1) alin 6^1 si 6^2. Factureaza si la intern cu TVA?

Raspuns:
Persoanele impozabile din Romania care presteaza servicii intracomunitare, dar care nu sunt inregistrate in regim normal in scopuri de TVA trebuie sa se inregistre
... See more
Întrebare:
Firma este neplatitoare de TVA. Executa servicii de traducere pentru o firma din Franta, platitoare de TVA. Firma din Romania trebuie sa se declare platitoare de TVA raportata 300,390, si sa aplice prevederile din Codul Fiscal art. 156 (1) alin 6^1 si 6^2. Factureaza si la intern cu TVA?

Raspuns:
Persoanele impozabile din Romania care presteaza servicii intracomunitare, dar care nu sunt inregistrate in regim normal in scopuri de TVA trebuie sa se inregistreze d.p.d.v. fiscal la organul fiscal de administrare a impozitelor, taxelor si contributiilor doar pentru declararea acestor servicii prestate. Inregistrarea se efectueaza in baza formularului cod 091 ,,Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni pentru alte persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii ,, , cod MFP 14.13.01.10.11/a. Acest formular este reglementat prin O.M.F.P. nr. 7 din 4 ianuarie 2010 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata publicat in M.Of. nr. 32 din 15 ianuarie 2010. Pentru inregistrare, prestatorul completeaza in declaratia cod 091 datele sale de identificare si ale imputernicitului sau, bifand la sectiunea D ,,Date privind vectorul fiscal,, la punctul 1 ,,Inregistrare in scopuri de TVA,, punctul 2 ,,Inregistrare pentru prestari de servicii care au locul in alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei conform echivalentului din legislatia altui stat membru al art. 150 alin. (2) din Codul fiscal,, .
Codul de inregistrare obtinut in urma inregistrarii fiscale trebuie comunicat beneficiarului din statul membru care aplica in statul sau regimul de taxare inversa pentru impozitarea serviciului de traducere prestat de catre firma dvs.. Astfel, in baza codurilor de inregistrare in scopuri de TVA, ambele parti participante la tranzactie sunt obligate sa raporteze operatiunea prin declaratia recapitulativa asa cum se impune prin Directiva nr. 8/2008 a CEE.
Dupa inregistrarea in scopuri de TVA, in calitate de prestator care nu este inregistrat in regim normal de TVA, firma pe care o reprezentati are urmatoarele obligatii fiscale:

1. sa emita factura in valuta negociata, la data prestarii serviciului, completata cu toate informatiile impuse prin art. 155 alin. (5) din Codul fiscal, inclusiv codul de inregistrare in scopuri de TVA obtinut ca urmare a depunerii declaratiei cod 091 si codul de inregistrare in scopuri de TVA primit de la beneficiar, in masura in care, in urma verificarii, a stabilit ca acesta este valid;
2. sa evidentieze factura emisa in jurnalul pentru vanzari, intocmit pentru luna in care serviciul a fost prestat. Acest document de evidenta fiscala trebuie intocmit de catre prestatorul din Romania chiar daca nu este inregistrat in regim normal in scopuri de TVA. Valoarea acestui serviciu neimpozabil este un element de calcul pentru stabilirea cifrei de afaceri anuale de 35.000 euro in vederea verificarii incadrarii in plafonul de scutire.
In jurnalul pentru vanzari, valoarea serviciului prestat se inscrie in lei, la cursul valutar in vigoare la data emiterii facturii in coloanele 5, 12 si 13 din modelul orientativ al jurnalului reglementat prin O.M.F.P. nr. 1372 din 6 mai 2008. Acesta este un model de jurnal pentru vanzari:

Jurnal pentru vanzari luna august 2010

Nr. crt. Documentul Denumirea/Numele beneficiarului Codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului Total document (inclusiv TVA) Livrari de bunuri si prestari de servicii pentru care locul livrarii/prestarii este in afara Romaniei
Cu drept de deducere Fara drept de deducere
0 1 2 3 4 5 12 13
1 520 10.08.2010 Minitrad FR 5432323243 5.448,00 5.448,00 0,00

3. sa raporteze fiscal operatiunea prin formularul cod (390 VIES) denumit "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare" care se depune cel mai tarziu in data de 15 septembrie 2010 daca operatiunea este facturata in luna august .
Raportarea serviciului prestat se efectueaza cu simbolul P care reprezinta ,,prestare intracomunitara de servicii,, prevazuta la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal efectuata in beneficiul unei persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilita in Comunitate, pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna august 2010 la data emiterii facturii de catre firma Mailsoft in calitate de prestator. Sintetic, informatiile raportate sunt:

LISTA OPERATIUNILOR INTRACOMUNITARE
TARA COD OPERATOR INTRACOMUNITAR DENUMIRE/NUME, PRENUME OPERATOR INTRACOMUNITAR TIP BAZA IMPOZABILA
FR 5432323243 Minitrad P 5.448

Serviciul prestat de catre o persoana impozabila stabilita in Romania care nu este inregistrata in regim normal, dar este inregistrata fiscal doar pentru realizarea unei prestari intracomunitare de servicii nu se raporteaza prin decontul de TVA cod 301, chiar daca serviciul se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari.

In situatia in care o persoana impozabila care nu este inregistrata in regim normal, dar este deja inregistrata in scopuri de TVA pentru prestarea intracomunitara de servicii, aceasta nu trebuie sa se mai inregistreze in scopuri de TVA in momentul in care intentioneaza sa efectueze si o achizitie intracomunitara de servicii. In acest caz, este suficienta depunerea declaratiei cod 091 in care bifeaza doua casete:
 caseta de la sectiunea A ,,FELUL DECLARATIEI,, punctul 2. ,,Declaratie de mentiuni,,;
 caseta de la sectiunea D ,,DATE PRIVIND VECTORUL FISCAL,, subsectiunea I ,,Inregistrarea in scopuri de TVA,, punctul 3 ,,Inregistrare pentru primirea de servicii de la un prestator, persoana impozabila stabilita in alt stat membru, pentru care beneficiarul este persoana obligata la plata taxei in Romania conform art. 150 alin. (2) din Codul fiscal,,.

In concluzie, inregistrarea in baza declaratiei cod 091 se efectueaza doar in scopul raportarii realizarii unei operatiuni intracomunitare, fara a transforma firma pe care o reprezentati intr-o firma platitoare de TVA in regim normal, obligata sa colecteze TVA pentru operatiunile prestate pe teritoriul national. Astfel, acest cod obtinut se utilizeaza doar pentru operatiuni intracomunitare, indifferent de natura acestora:
 livrari intracomunitare de bunuri;
 achizitii intracomunitare de bunuri;
 prestari intracomunitare de servicii;
 achizitii intracomunitare de servicii.
Pentru realizarea acestor tipuri de operatiuni firma dvs. trebuie sa se inscrie, obligatoriu, in Registrul operatorilor intracomunitari in baza formularului cod 095.
Prestarea serviciilor, mai corect spus facturarea acestora, se efectueaza numai dupa primirea codului de inregistrare in scopuri de TVA si a Deciziei de inscriere in Registrul operatorilor intracomunitari.
Deoarece acest cod are doar rolul de a fi indentificat in Raportul VIES drept operator intracomunitar se interzice sa comunicati acest cod partenerilor dvs. stabiliti pe teritoriul Romaniei.
De asemenea, inregistrarea in scopuri de TVA doar pentru prestari intracomunitare de servicii sau achizitii intracomunitare de servicii nu va obliga sa schimbati perioada fiscala deoarece firma dvs. nu este o platitoare de TVA in regim normal, beneficiind de regimul special de scutire (cifra de afaceri este sub 35.000 euro).
Collapse


 
Mihaela Buruiana
Mihaela Buruiana  Identity Verified
Romania
Local time: 05:40
Member (2011)
English to Romanian
+ ...
Valabilitatea Ordonanţei 58/2010 Sep 17, 2010

Dragi colegi,

Înţeleg că Ordonanţa 58/2010 se aplică doar pentru DDA şi convenţii civile şi că PFA sunt reglementate de legislaţia anterioară. Modificarea este adusă de OUG nr. 82/2010, care zice aşa:

"ART. III (1) Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă se aplică pentru veniturile de natura celor prevăzute la art. II din prezenta ordonanţă de urgenţă, plătite după data intrării în vigoare a acesteia.
(2) Contribuţiile individu
... See more
Dragi colegi,

Înţeleg că Ordonanţa 58/2010 se aplică doar pentru DDA şi convenţii civile şi că PFA sunt reglementate de legislaţia anterioară. Modificarea este adusă de OUG nr. 82/2010, care zice aşa:

"ART. III (1) Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă se aplică pentru veniturile de natura celor prevăzute la art. II din prezenta ordonanţă de urgenţă, plătite după data intrării în vigoare a acesteia.
(2) Contribuţiile individuale de asigurări sociale şi de asigurări pentru şomaj plătite anterior datei intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, în baza prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale şi a Normelor metodologice de aplicare a prevederilor art. III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 791/2010, sunt considerate obligaţii achitate şi nu mai fac obiectul prezentei ordonanţe de urgenţă.
(3) Perioada pentru care persoanele prevăzute la art. III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 58/2010 au datorat şi au plătit contribuţiile individuale de asigurări sociale şi de asigurări de şomaj, potrivit prevederilor legale în vigoare până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, constituie stagiu de cotizare în aceste sisteme de asigurări."

Ce să înţeleg de aici? Contribuţiile plătite deja în baza OUG 58 rămân bun plătite, iar cei care nu au declarat şi plătit sunt încă obligaţi să o facă şi, pentru că au întârziat, sunt pasibili de amendă? Adică deşi guvernul a modificat ordonanţa, admiţîndu-şi astfel greşeala, nu?, PFA sunt totuşi obligate să plătească acele contribuţii la şomaj şi pensii pe luna iulie? Adică se menţine haosul pentru o singură lună?
Eu înţelesesem la un moment dat, dar se poate ca această informaţie să nu fie corectă, că PFA care au plătit şi nu mai sunt obligate acum s-o facă îşi pot cere banii înapoi. Voi ce ştiţi?
Collapse


 
Adina D
Adina D
Romania
Local time: 05:40
Romanian to English
+ ...
Re: Valabilitatea Ordonanţei 58/2010 Sep 20, 2010

Am scris din nou celor de la Pensii pentru informatii referitoare la noile reglementari.

Iata raspunsul:

"Ordonnata de Urgenta a Guvernului nr.58/2010 este valabila pana la
data de 10 septembrie 2010, asadar va trebui sa depuneti de
declaratii de asigurare inclusiv pentru perioada 1 - 10 septembrie
2010. Dupa data de 10 septembrie, fiind persoana fizica autorizata
si fiind asigurata in sistemul public de pensii (cu contract de
munca) nu av
... See more
Am scris din nou celor de la Pensii pentru informatii referitoare la noile reglementari.

Iata raspunsul:

"Ordonnata de Urgenta a Guvernului nr.58/2010 este valabila pana la
data de 10 septembrie 2010, asadar va trebui sa depuneti de
declaratii de asigurare inclusiv pentru perioada 1 - 10 septembrie
2010. Dupa data de 10 septembrie, fiind persoana fizica autorizata
si fiind asigurata in sistemul public de pensii (cu contract de
munca) nu aveti obligatia sa depuneti declaratia de asigurare
sociala conform Legii nr.19/2000.
Sumele virate se vor lua in considerare la calculul punctajului
mediu anual."
Collapse


 
Lucica Abil (X)
Lucica Abil (X)  Identity Verified
Romania
Local time: 05:40
Italian to Romanian
PFA fără contract de muncă Sep 20, 2010

Iată răspunsul dat pe situl CNPAS celor care au cerut lămuriri cu privire la obligaţiile PFA care, înainte de 1 iulie 2010, erau asigurate în temeiul Legii nr. 19/2000:


Urmare intrarii in vigoare , la data de 10 septembrie a OUG nr.82/2010, persoanele care au fost asigurate, pe baza declaratiei de asigurare, in perioada 1 iulie – 10 septembrie 2010, atat in baza Legii nr.19/2000 cat si in baza OUG nr.58 vor beneficia pentru aceasta perioada de stagiu complet de cotizare, iar pentru determinarea punctajului mediu anual se vor valorifica ambele venituri.
La cerere, pentru aceasta perioada, respectiv 1 iulie – 10 septembrie 2010, puteti solicita restituirea contributiei de asigurari sociale achitata conform Legii nr.19/2000. Detaliile le puteti regasi pe site-ul CNPAS. Pagina principala – Precizari privind aplicarea prevederilor OUG nr.58/2010, modificata prin OUG 82/2010.
Dupa data de 10 septembrie 2010, ca persoana fizica autorizata, intrati sub incidenta Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare.
Precizari pe site-ul CNPAS, Pagina principala – Precizari privind aplicarea prevederilor OUG nr.58/2010, modificata prin OUG 82/2010.

http://www.cnpas.org/portal (faceţi clic pe textul de sub Ultima Intrebare din dreapta ecranului, apoi derulaţi pagina până ajungeţi la întrebările cu răspuns)


 
Ovidiu Martin Jurj
Ovidiu Martin Jurj
Romania
Local time: 05:40
German to Romanian
+ ...
Dar la AJOFM? Sep 20, 2010

Dar declaraţia aia de şomaj la AJOFM, aia o mai depunem, noi, care suntem numai PFA? Voiam săajung azi pe acolo să mă interesez, dar se pare că nu am când, şi nici mâine nu ştiu dacă o să apuc să ajung.

 
Dasa Suciu
Dasa Suciu  Identity Verified
Local time: 05:40
English to Romanian
+ ...
cazuri diferite Sep 20, 2010

Există cazuri diferite în funcţie de felul venitului, adică din ce sursă provine, şi de faptul dacă sunt mai multe tipuri de venituri. Pentru noi lămuriri:

http://www.avocatnet.ro/content/articles?id=21260


 
Maria Tulbure
Maria Tulbure  Identity Verified
Local time: 05:40
Member (2005)
English to Romanian
+ ...
Întrebări pentru Adina D Sep 21, 2010

Adina D wrote:

Am scris din nou celor de la Pensii pentru informatii referitoare la noile reglementari.

Iata raspunsul:

"Ordonnata de Urgenta a Guvernului nr.58/2010 este valabila pana la
data de 10 septembrie 2010, asadar va trebui sa depuneti de
declaratii de asigurare inclusiv pentru perioada 1 - 10 septembrie
2010. Dupa data de 10 septembrie, fiind persoana fizica autorizata
si fiind asigurata in sistemul public de pensii (cu contract de
munca) nu aveti obligatia sa depuneti declaratia de asigurare
sociala conform Legii nr.19/2000.
Sumele virate se vor lua in considerare la calculul punctajului
mediu anual."


1. Aş dori să ştiu dacă răspunsul de mai sus l-ai primit de la Casa Naţională de Pensii (CNPAS) sau de la o casă de pensii judeţeană.
2. Întrebarea ta făcea vreo referire la faptul că veniturile de natură profesională sunt ocazionale?

Şi eu am trimis un mail CNPAS referitor la situaţia mea, respectiv, aceea de persoană angajată cu contract de muncă şi cu venituri de natură profesională realizate în mod ocazional. Problema este ce se înţelege prin sintagma "venituri de natură profesională realizate în mod ocazional" în contextul OUG 58/2010. Aceasta nu este definită în OUG 58/2010, interpretarea dată, cel puţin de Casa de Pensii Cluj, fiind venituri încasate o dată pe an, lucru care mi se pare cel puţin aberant. Eu am depus declaraţia pentru veniturile din iulie doar pentru a nu fi amendată, dar nu am achitat contribuţiile, nefiind sigură că mă încadrez în condiţiile OUG 58/2010, deoarece am avut doar 2 încasări anul acesta. Aştept de o săptămână un răspuns de la CNPAS.
Normele de aplicare a OUG 58/2010 specifică la articolul 3, alineatul (3) că: „Persoanele care, pe lângă veniturile de natură salarială, realizează şi venituri de natură profesională în mod ocazional nu datorează contribuţiile individuale şi pentru aceste venituri de natură profesională.”

3. Ştie cineva cum defineşte CNPAS termenul „ocazional” în contextul OUG 58/2010? A reuşit cineva să clarifice acest aspect?

OUG 82/2010 care modifică OUG 58/2010 defineşte la Articolul III, alineatul (10) veniturile realizate în mod ocazional, ca fiind „acele venituri realizate ca urmare a desfăşurării unei activităţi, în mod sporadic, fără a avea un caracter de regularitate". Cei de la Casa de Pensii Cluj nu acceptă această definiţie din OUG 82 pentru OUG 58, care se aplică până în 10 septembrie, iar OUG 82, după această dată. Profitând de faptul că OUG 58 nu defineşte termenul „ocazional”, Casa de Pensii Cluj îl interpretează cum are chef, ca să mai stoarcă ceva bani.


 
Pages in topic:   < [1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15] >


There is no moderator assigned specifically to this forum.
To report site rules violations or get help, please contact site staff »


Noutăţi fiscale (şi) pentru piaţa traducerilor






CafeTran Espresso
You've never met a CAT tool this clever!

Translate faster & easier, using a sophisticated CAT tool built by a translator / developer. Accept jobs from clients who use Trados, MemoQ, Wordfast & major CAT tools. Download and start using CafeTran Espresso -- for free

Buy now! »
Protemos translation business management system
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!

The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.

More info »